Hårdvarurecension: Spectra Pro Series Wired Controller

Jag tror att de flesta av er håller med mig när jag säger att Xbox One har en väldigt bra handkontroll. Visst, bumperknapparna och styrkorset kunde ha varit bättre men överlag anser jag att Xbox Ones handkontroll är riktigt vass. Om du dock är ute efter ett alternativ till Microsofts egna modell kan det vara värt att kolla in Spectra Pro Series Wired Controller. Detta är nämligen även det en riktigt vass handkontroll, som kommer med sina egna styrkor och svagheter.

Spectra 3Först och främst har vi givetvis det faktum att handkontrollen inte är trådlös. Den måste med andra ord anslutas till konsolen precis som på den gamla goda tiden och detta är positivt och negativt på olika sätt. En av fördelarna är att eftersom handkontrollen är sladdbunden saknar den batteri, vilket gör den rejält mycket lättare än originalkontrollen och samtidigt behöver jag aldrig vara orolig för att batteriet ska behöva laddas under en intensiv spelsession. En annan fördel är att risken för input lag, alltså fördröjningar mellan vad jag gör med handkontrollen och det som sker på skärmen minimeras.

Den största nackdelen är förstås att jag är mer låst och begränsad i vart jag befinner mig när jag spelar. I mitt fall räcker den drygt tre meter långa sladden precis för att jag ska kunna sitta smått framåtlutad på soffans schäslong. Däremot kan jag inte luta mig tillbaka i soffan helt som jag kan med en trådlös handkontroll men detta påverkas givetvis av hur stort rum du har och liknande.

En annan, betydligt större nackdel med handkontrollen är att den saknar uttag för headset-anslutning. Om jag använder min Spectra Pro Series Wired Controller kan jag alltså inte använda ett headset samtidigt om jag inte vill starta upp en av mina trådlösa handkontroller och ansluta headsetet dit. Detta är en rejäl miss som överskuggar många av handkontrollens positiva egenskaper. Det bör dock nämnas att om du använder ett helt trådlöst headset, till exempel Turtle Beach Stealth 500X är detta inget problem då detta headset inte ansluts till handkontrollen på samma sätt som de flesta andra på marknaden.

Spectra 2När allt kommer till kritan handlar det ändå i slutändan om en sak: Hur känns handkontrollen när det gäller spelande? Jag kan glatt meddela att Spectra Pro Series är en riktigt trevlig bekantskap på detta område. Inledningsvis känns det som att jag använder en vanlig Xbox One-kontroll men ju längre tid jag spenderar med den nya handkontrollen desto mer märker jag av dess skillnader. XYBA-knapparna känns bra med precis lagom motstånd för att de ska fungera bra i kombo-fokuserade spel som DmC och även i plattformshoppande Ori and the Blind Forest.

Axelknapparna har inbyggda vibrationsmotorer precis som standardkontrollen vilket framförallt märks i racingspel som Forza Horizon 2. Bumperknapparna känns också som en förbättring jämfört med standardkontrollen. Dock kan dessa kännas lite väl plastiga emellanåt.

Styrspakarna däremot fungerar utemordentligt bra och erbjuder en perfekt balans mellan lätthet och motstånd som passar i vilken genre jag än får för mig att prova. Överlag rör det sig alltså om en handkontroll som känns riktigt bra att spela med.

Spectra 1Då har jag inte nämnt en av Spectra Pro Series stora försäljningsargument än, nämligen dess lampor. Under plasten finns det nämligen mängder av små LED-lampor som kan ställas in på olika sätt. Om jag spelar tidigare nämnda DmC vill kan kanske att handkontrollen ska avge ett passande rött sken. Detta kan jag med enkelhet ställa in med hjälp av knapparna på kontrollens undersida som låter mig skifta mellan en rad olika färger för både mitpartiet och sidorna. Om jag hoppar över i Forza Horizon 2 kanske jag känner för något mer somrigt som blått eller grönt och kan jag lätt fixa det. Känner jag mig osäker på vad jag vill ha kan jag låta färgerna skifta automatiskt eller helt enkelt lämna funktionen avstängd.

Hela grejen med färgskiftningarna är egentligen inte mer än en avancerad gimmick men faktum är att jag finner funktionen väldigt välkommen. Den ger mig möjligheten att skräddarsy min spelupplevelse på ytterligare en nivå och även om jag lika gärna hade kunnat leva utan funktionen är den ändå välkommen.

Spectra Pro Series Wired Controller är en riktigt bra handkontroll som trots ett par brister ändå förtjänar en stark rekommendation. Möjligheterna för att skapa en mer personlig handkontroll är trevliga men överskuggas i slutändan av det faktum att den helt enkelt känns bra att spela med. Och i slutändan är det egentligen allt som räknas.

Största +
Trevliga färgalternativ
Känns riktigt bra
Behöver aldrig laddas

Största –
Inte trådlös
Bumperknapparna känns lite plastiga
Saknar anslutning för headset

8av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *