Hårdvarurecension: Tritton Kunai

Tidigare i år testade vi en rad olika headsets från bland annat Turtle Beach och en del av dessa hamnade även i vår lanseringsguide för Xbox One som du säkerligen har läst vid det här laget. Nu har turen kommit till Tritton och två av deras senaste headsets på marknaden och först ut är lurarna med det Japan-klingande namnet Kunai.

Kunai - 1
Precis som i fallet med Turtle Beachs lurar kommer Kunai med en liten adapter som pluggas in i handkontrollen varpå en sladd ansluts mellan lurarna och denna. Själva installationen är på så sätt extremt smidig och det enda som behöver göras är att uppdatera handkontrollen första gången via den medföljande USB-kabeln och sen är du igång. Jag måste ge Microsoft en eloge för hur pass enkelt de gjort det för headsettillverkarna när det kommer till grundinstallationen då detta inte kräver några som helst förkunskaper eller dragande av sladdar runt hela rummet vilket känns som en befrielse då detta annars är vanligt när det kommer till annan ljudutrustning.

Själva förpackningen med Kunai känns trots det billiga priset väldigt lyxig och det märks att Tritton satt designen över allt annat när det gäller deras produkter. Lurarna i sig väger ganska lite och detta för att göra det mer komfortabelt för användaren under längre sessioner. Ett stort plus är även att lurarna fungerar med en rad andra enheter förutom Xbox One och bland dessa finns alltifrån surfplattor till mobiltelefoner och andra enheter som använder standardanslutningen för hörlurar.

När det kommer till själva komforten tycker jag det är här Tritton har misslyckats något då lurarna är i minsta laget och det krävs en hel del krångel för att få dom att sitta på rätt sätt runt huvudet. Öronkåporna är extremt små och passar helt enkelt bäst till folk med mindre huvud och öron vilket är aningen tråkigt. Det känns som att kvinnliga spelare lär uppskatta detta headset mycket mer än manliga sådana med tanke på utformningen och hur jag än vände och vred på det blev jag aldrig helt bekväm med att ha lurarna på mig. Det är inte olidligt på något vis men ej heller optimalt om man jämför med konkurrenternas lurar.

Kunai - 3
Inför detta test valde vi tre olika spel med enastående ljuddesign att testa dom med och dessa är Killer Instinct, Titanfall och nykomlingen Sunset Overdrive. Först ut i testet är Killer Instinct och även om knogmackerna sitter som en smäck i öronen kände jag rent spontant att Kunai saknar en hel del bas för att kunna nå upp i toppnivån som bland annat Turtle Beach satt. Trittons produkter har en historia av att vara fattiga när det kommer till basen och istället är det mellanregistret och diskanten som framhävs vilket kan vara både positivt och negativt.

Titanfall är ett spel som blivit prisat ett flertal gånger tack vare sin ljudmix och här känner jag att det låter betydligt bättre. Även om basen saknas lyfts vapenljuden och bakgrundsljuden fram på ett helt annat sätt jämfört med konkurrenterna. Om man tycker det är värt att offra en del bas till förmån för detta är Kunai helt klart ett vettigt inköp.

Sist ut är Sunset Overdrive, Insomniac Games helt galna sandlådespel och då musiken spelar väldigt stor roll i denna titel drog jag upp denna lite extra och sänkte övriga effekter. Punkrocken låter väldigt klar i öronen men som jag nämnt ovan blir avsaknaden av bas nästan outhärdlig när man spelar på högre volymer och överlag känns inte Kunai som rätt typ av headset till den här spelgenren. Drar man upp volymen rejält blir det istället väldigt skränigt och obehagligt dessvärre och detta gäller även när man spelar musik på exempelvis telefonen.

Den medföljande mikrofonen är dock i referensklass och plockar upp min röst väldigt bra och filtrerar även bort de bakgrundsljud som brukar störa. Dock saknar mikrofonen precis som i fallet med Turtle Beach så kallad ”mic monitoring” vilket innebär att du kan höra dig själv. Detta gör lite att man måste sitta och skrika om man har på spelljudet samtidigt och det är inte en optimal lösning på något vis.

Kunai - 2
Överlag är Trittons Kunai inte en dålig produkt på något vis, dock står den sig slätt mot Turtle Beachs alternativ men då priset är så pass billigt känns det som att Tritton har en plats på marknaden ändå. Har du bara 700kr att lägga på ett headset är Kunai det överlägset bästa alternativet i dagsläget.

Största +
Snygg design
Diskanten och mellanregistret är kanon
Mycket bra pris

Största –
Öronkåporna passar inte alla
Riktigt dålig bas
Ingen feedback från mikrofonen

7av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *