Hårdvarurecension: Turtle Beach Ear Force Stealth 500X

Sedan vi startade X1Sverige.se har vi recenserat ett flertal headset från Turtle Beach och samtliga har varit riktigt bra. Nu har vi fått möjligheten att testa en av deras toppmodeller, Stealth 500X, som kan stoltsera med 7.1-ljud, en helt trådlös upplevelse och mycket annat. Frågan är om produkten är värd prislappen på drygt 2400 kronor?

Designmässigt påminner 500X-lurarna en hel del om företagets andra Xbox One-headset. Färgerna svart och grön dominerar och skapar en läcker, nedtonad känsla. Själva lurarna är förmodligen de mest bekväma jag testat från Turtle Beach hittills då de har en nästintill perfekt vikt och kåpor som passar såväl stora som små öron.

Stealth 500X 1Detta är som sagt ett helt trådlöst headset vilket innebär att vi slipper sladden från lurarna ned till handkontrollen. Den största fördelen är hur befriande detta är. Sladden till andra headset som kopplas till handkontrollen är förvisso sällan i vägen men det är ändå riktigt skönt att kunna lämna TV-soffan utan att behöva ta av sig lurarna eller koppla ur en sladd.

Headsetet laddas enkelt via USB-kabel som kan anslutas till såväl konsolen som till väguttaget via en adapter och en laddning håller under många timmar, vilket är otroligt välkommet. Det värsta jag vet är att behöva ladda ett headset mitt under en intensiv spelsession men detta undviks alltså riktigt bra i fallet Stealth 500X.

Med i förpackningen finns en kontrolldosa som kopplas till konsolen. En optisk ljudkabel följer med för att erbjuda bästa möjliga ljudupplevelse och det är här som Stealth 500X visar sig från sin allra bästa sida.

Stealth 500X 3Ljudet som strömmar ur headsetets högtalare är nämligen kort och gott fenomenalt. 7.1-ljudet gör att jag inte bara hör exakt från vilket håll ett ljud kommer från, utan jag kan även höra om till exempel en fiende i Call of Duty: Advanced Warfare befinner sig under eller över mig. Jag kan också ändra inställningarna för ljudet för att det bäst ska passa i olika typer av spel, vilket är en trevlig funktion.

Möjligheten att höra min egen röst i spelchatten är också otroligt välkommen, då det hindrar mig från att skrika i mikrofonen. Istället kan jag nu enkelt anpassa min egen ljudvolym och medhörning för att på bästa sätt kunna kommunicera med mina kamrater och motspelare.

En annan trevlig funktion med Stealth 500X är möjligheten att synka headsetet till min mobiltelefon. Om det ringer under en spelsession kan jag enkelt svara och prata direkt i headsetets mikrofon utan att behöva avbryta spelandet.

Under min tid med Stealth 500X har jag testat lurarna med en rad olika spel. Mest tid har lagts på Far Cry 4, Dragon Age: Inquisition och Forza Horizon 2 och i samtliga spel har ljudkvaliteten varit direkt enastående. Skottlossning i Far Cry 4 låter fantastiskt och lurarna imponerar i såväl diskant som bas och mellanregister. Känslan att kasta mig ut från en bergstopp och flyga över kartan med hjälp av min vingdräkt och samtidigt höra vinden vina kring mitt huvud är en otrolig upplevelse.

Stealth 500X 2I Dragon Age: Inquisition hjälper headsetet mig att avnjuta varje läte från varje djur i spelvärlden samtidigt som karaktärernas dialog hörs kristallklart. Under strider hör jag nya nyanser i mötande svärdsklingor och i kastade trollformler. När det kommer till Forza Horizon 2 kan jag bara säga att motorljuden aldrig låtit så bra som de gör med Stealth 500X. Det är förmodligen det närmaste jag kommer att någonsin få köra någon av de lyxbilar som finns i spelet.

Turtle Beach Ear Force Stealth 500X är kort och gott det bästa headset jag hittills testat till Xbox One. Det erbjuder fantastisk byggkvalitet, otroligt ljud och en lång rad funktioner som låter mig skräddarsy min egen ljudupplevelse precis som jag vill ha den.

Om du är ute efter ett headset som kommer att hålla länge och om du är beredd på att spendera lite extra pengar för att få riktigt bra utrustning kan du knappast göra ett bättre val än Stealth 500X.

Största +
Ljudet är enastående
Mängder av inställningsmöjligheter
Trådlöst på riktigt

Största –
Priset kan avskräcka många

10av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *