Hårdvarurecension: Turtle Beach Stream Mic

Streaming av spel har blivit en allt viktigare del av branschen på bara ett par år. Streamingtjänsten Twitch har vuxit oerhört tillsammans med livesända tävlingar från såväl E-sportare som vanliga svenssons. På Youtube finns otaliga spelare som tjänar pengar och lever på att sända ut sina spelsekvenser till alla som vill titta och det är ett fenomen som inte visar några tecken på att sluta växa.

Alla som vill bli framgångsrika inom området behöver givetvis rätt utrustning och det var förr en komplicerad och ganska dyr historia att bara få igång en Twitch-stream, särskilt om du spelade på konsol. Allt detta förändrades i och med Xbox One och PlayStation 4, som inkluderar dedikerade streamingfunktioner och även har kameramöjligheter.

Stream Mic 1

Turtle Beach har dock konstaterat att det saknats en ganska given del i streamingvärlden på konsol, nämligen möjligheten att koppla en dedikerad mikrofon direkt till konsolen. Om du streamat via din konsol har du oftast behövt förlita dig på mikrofonen i ditt headset eller köra det hela via datorn för att kunna använda ordentliga mikrofoner, vilket inte alltid är en helt optimal lösning.

Turtle Beach har åtgärdat detta genom att lansera sin Stream Mic. Detta är en fullutrustad USB-mikrofon som kopplas in direkt till din Xbox One (eller PlayStation 4 eller PC, för den delen) och sedan låter dig bjuda på kvalitativt ljud direkt ut till dina tittare. Att ansluta mikrofonen är barnsligt enkelt och det räcker bokstavligt talat med att koppla in den i min Xbox One för att den ska anslutas.

Mikrofonen känns igen av konsolen som ett headset med mikrofon, vilket verkar vara knepet som Turtle Beach har tagit till för att få mikrofonen att fungera med konsoler. På mikrofonens baksida finns ett hörlursuttag så att jag kan koppla in ett headset och på så vis få ljudet från konsolen genom mikrofonen. Det finns även en välkommen funktion för medhörning som gör att jag kan höra mig själv när jag streamar för att undvika för hög volym.

Stream Mic 2

Mikrofonens baksida innehåller även ett volymreglage samt ett par knappar för olika typer av inställningar. Det som gör att Stream Micen är att föredra framför mikrofonen i ett vanligt headset är, förutom de uppenbara skillnaderna i ljudkvalitet, det faktum att mikrofonen erbjuder olika inställningar. Den kan bland annat ställas in för att ta upp ljud från olika vinklar, vilket gör den till ett lämpligt val när två personer vill kunna prata samtidigt utan att behöva ha två headsets anslutna.

 

När det gäller just ljudkvaliteten är den som sagt betydligt bättre än en vanlig mikrofon som följer med ditt headset. Att ha en dedikerad mikrofon innebär att fokus helt har legat på ljudet från spelarens röst och skillnaden hörs tydligt. Jämfört med andra mikrofoner i prisklassen, till exempel Blue Microphones Yeti-modell lämnar ljudet förvisso en hel del att önska och låter aningen mer burkigt och inte lika nyanserat, när de ställs sida vid sida. Med det sagt har Turtle Beach Stream Mic den solklara fördelen att den faktiskt fungerar felfritt till din spelkonsol, något som den är ensam om i dagsläget.

Stream Mic 3

Byggkvaliteten är det heller inget fel på och mikrofonen levereras med en stadig metallfot som gör att den står stilla. Själva mikrofonen kan upplevas som aningen plastig i designen men utöver det är det ett kvalitetsbygge rakt igenom. Turtle Beach har även varit smarta nog att skicka med en adapter som gör att mikrofonen med enkelhet kan fästas på i princip alla mikrofonstativ, vilket underlättar om du inte har ett skrivbord framför dig när du spelar. En av få nackdelar jag upplevt med mikrofonen är att knappen på framsidan som används för att stänga av ljudet ger ifrån sig ett klick-ljud som snappas upp av mikrofonen under streaming. Detta är dock ett mindre klagomål i sammanhanget.

Turtle Beach Stream Mic säljs för drygt 1500 kronor, en prislapp som kan ge dig ett headset av bra kvalitet eller en USB-mikrofon som erbjuder bättre ljud. Jag kommer dock hela tiden tillbaka till det faktum att denna mikrofon är helt ensam på marknaden och hade kunnat sälja även om det visade sig vara rent skräp. Turtle Beach har ändå valt att producera en rejäl kvalitetsprodukt som är gediget byggd, bjuder på flertalet olika inställningar som skräddarsyr din upplevelse och som faktiskt fungerar otroligt bra.

Du som är ute efter att förbättra eller expandera din konsolstreaming bör definitivt titta närmare på Turtle Beach Stream Mic.

Största +
Otroligt enkel att använda
Bra ljudkvalitet
Flera inställningsmöjligheter och bra kompabilitet

Största –
Känns lite plastig
Klickande ljud från mute-knappen

Silverlogga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *