Hårdvarurecension: Turtle Beach XO One

Vi har sedan tidigare recenserat två headsets från Turtle Beach här på X1Sverige. Både XO Four och XO Seven har visat sig vara förträffliga och nu har vi kommit till XO One, som är det lite billigare alternativet för Xbox One-ägare. Håller dessa lurar samma klass som sina syskon?

XO One-lurarna är som sagt tänkta som ett alternativ för de som vill ha ett bra headset men inte vill spendera överdrivna summor. Priset för XO One ligger på ungefär 900-1000 kronor så det rör sig ändå om en hyfsat stor investering.

När jag packar upp detta headset märker jag direkt att själva bygget känns betydligt plastigare än både XO Four och XO Seven. Detta gör mig orolig att jag ska få höra det irriterande knarrande ljudet från kåporna när jag använder lurarna, vilket varit fallet i andra headsets som jag testat genom åren.

XO One 1Det visar sig dock snabbt att min oro är obefogad. XO One må se billiga ut, men när jag väl placerar dem på huvudet råder det ingen tvekan om att det är ett par lurar från Turtle Beach. De är väldigt lätta och det märks knappt att jag har dem på mig ens under längre spelsessioner vilket är ytterst välkommet. Kåporna känns inte riktigt lika lyxiga som de till XO Seven men det är förståeligt på grund av prisskillnaden. De sitter mycket bra och knarrar inte det minsta.

Även mikrofonen, som enkelt kan plockas bort, fungerar utmärkt för chatt vid onlinespel och jag har inte stött på några problem med att jag inte hörs eller liknande. Mikrofonen kan också riktas om enkelt för att undvika att plocka upp eventuella bakgrundsljud.

Den viktigaste frågan vid test av ett headset är givetvis hur pass bra ljudkvalitén är. Efter flera timmars testande med en rad olika titlar kan jag meddela att ljudet som strömmar ur XO One är riktigt bra. Det blir aldrig riktigt lika tungt som i XO Seven-lurarna, men de levererar ändå grymt ljud.

XO One 3Jag hör hur min motor varvar för fullt i Forza Horizon 2 och när jag kör genom tunnlar ändras ljudbilden helt. Jag hör även hur åskväder i samma spel börjar röra sig in över kartan och hur detta ljud blir starkare ju närmare jag kommer.

När jag försöker undvika en våldsam Xenomorph i Alien: Isolation hör jag hur rymdstationen Sevastopol sakta faller sönder runt omkring mig och tack vare XO One-lurarna blir det en ännu mer skräckinjagande upplevelse.

XO One 2Det största problemet med XO One är tyvärr priset. Dessa lurar är hyfsat nya på marknaden och har således inte hunnit sjunka i pris än, men de ligger för närvarande på drygt samma pris som XO Four, ett par lurar som känns lite mer “rejäla”. Det är absolut inget fel på XO One, men om du väljer mellan dem och XO Four är det senare alternativet förmodligen att föredra.

Med det sagt gör du absolut ingen dålig affär om du bestämmer dig för att slå till på XO One. De må se lite billiga ut, men låt dig inte luras av dess yttre. Det är nämligen samma höga kvalitet som vi har lärt oss att förvänta oss av Turtle Beach. Vi kan alltså med gott samvete räkna in XO One till företagets ständigt växande katalog av välgjorda headsets.

Största +
Mycket balanserad ljudbild
Väldigt lätta
Bra mikrofon

Största –
Priset
Känns lite plastiga

8av10

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *