Recension: Dirt Rally

Jag har spelat rallyspel i snart 20 år. Ända sedan min käre far lät mig provspela Colin McRae Rally på hans nya fina dator med en ännu nyare ratt år 1998 har jag varit förälskad i racingspel i allmänhet och i rallyspel i synnerhet. Efter 18 år av gummibrännande och grussprättande racing anser jag att jag har skaffat mig hyfsat gedigna egenskaper när det kommer till genren.

Ändå lyckas Dirt Rally få mig att framstå som en nybörjare som aldrig suttit bakom en ratt överhuvudtaget.

Dirt Rally 2Dirt Rally är den senaste delen i Codemasters Dirt-serie, som i sin tur började som en spinoff på Colin McRae-spelen. Cirkeln är nu sluten då spelen genom åren gått från simulator över till ett mer arkadliknande upplägg och tillbaka igen. Innan du ger dig på Dirt Rally bör du ha en sak i åtanke: Detta är inget rallyspel, det är en rallysimulator.

Dirt Rallys inlärningskurva påminner mer om ett lodrätt vattenfall som jag måste ta mig upp genom. Men vattnet brinner. Och är fyllt av pirayor. Och jag har bojor kring fötterna. Som sitter fast i botten.

De första tävlingarna går inget vidare. Faktum är att de går käpprätt åt djävulens domän då jag som Bambi på hal is sladdar omkring på grustäckta grekiska landsvägar och försöker hålla min bil i schack. Det går sådär.

Jag inser snabbt att taktiken från de tidigare Dirt-spelen inte fungerar i Dirt Rally. Jag kan inte längre bränna genom hårnålskurvor med gasen i botten och räkna med att handbromsen är tillräcklig. Jag kan inte heller spola tillbaka tiden om jag gör en miss och rasar ned för en klippkant. Inte sedan Richard Burns Rally har jag stött på en rallytitel som är lika brutalt utmanande som den är verklighetstrogen.

Dirt Rally har dessutom en inlärningskurva som emellanåt påminner mer om ett lodrätt vattenfall som jag måste ta mig upp genom. Men vattnet brinner. Och är fyllt av pirayor. Och jag har bojor kring fötterna. Som sitter fast i botten.

Nej, Dirt Rally är sannerligen inget för de som vill ha en lättillgänglig upplevelse att hoppa in i då och då. Likt förra årets Project CARS är det ett spel som förväntar sig att jag som spelare är redo för dess utmaning och att jag är redo att offra blod, svett och tårar (och kanske en och annan handkontroll) för att bemästra dess utmaning. Dirt Rally tar och Dirt Rally ger.

Dirt Rally 3Spelet lär mig också en hel del om tillit, oväntat nog. Det handlar om att lära sig att lyssna på sin kartläsare och att våga lita på dennes tips och råd. Att ignorera kartläsaren och de anvisningar som dyker upp på skärmen förknippas inte sällan med att din bil bestämmer sig för att göra ett störtdyk från en avsats eller att försöka svepa sin kaross runt en massiv trädstam.

The Flying Scotsman hade varit stolt över vad hans vänner hos Codemasters har åstadkommit.

Kartläsaren blir snabbt min bäste vän och jag lär mig att ta till mig av varje liten bit information som levereras och det gör mig till en bättre förare i det långa loppet. Allteftersom jag tar mig genom de olika turneringarna bildas ett starkt band mellan mig och min kartläsare trots att de enda ord han yttrar är sådana som främst innehåller siffor och korta beskrivningar.

Att ha hans pålitliga röst i mina öron gör att jag kan fokusera blicken fullständigt på de olika banor som finns i spelet. Dirt Rally är kanske inte det vackraste racingspel som gjorts men det är långt ifrån otrevligt att titta på. Det är högupplöst och rullar på i 60 bildrutor per sekund och bjuder emellanåt på några ruskigt vackra vyer. Samtidigt är bilarna bland de bästa jag upplevt i något bilspel överhuvudtaget. Alla känns de unika och styrs på olika sätt. Vissa är relativt enkla att hantera medan andra är galet utmanande.

Dirt Rally 1 (1)Jag skulle kunna fortsätta lista bra saker med Dirt Rally i all oändlighet men faktum är att ju mer jag skriver om spelet desto mer sugen blir jag på att återvända för att köra ytterligare ett par lopp. Codemasters har med Dirt Rally skapat ett av tidernas bästa rallyspel och även om den sorgligt bortgångne Colin McRaes namn inte längre pryder omslaget är detta spelet som slutligen gör honom rättvisa. The Flying Scotsman hade varit stolt över vad hans vänner hos Codemasters har åstadkommit.

Största +
Oslagbar körkänsla
Fantastiskt utmanande
En tvättäkta rallysimulator

Största –
Vissa laddningstider blir lite väl långa

Silverlogga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *