Recension: Dragon Ball FighterZ

Det känns ganska otroligt att jag har varit ett Dragon Ball-fan i snart 20 år. Från ögonblicket då den första volymen av mangan släpptes i Sverige år 2000 (vilket i sin tur var 16 år efter den ursprungliga lanseringen i Japan) har Son Goku, Bulma och de andra varit en stor del av mitt liv på många olika sätt. Faktum är att just Dragon Ball är anledningen till att jag idag hyser så stor kärlek för manga, anime och den japanska populärkulturen i allmänhet.

DBZ2Genom dessa år har jag spelat en lång rad Dragon Ball-spel. Från Budokai-serien till de nyare Xenoverse-äventyren. Många av dessa spel har varit bra, andra har varit mindre bra men frågan är om något spel har fångat känslan av Akira Toriyamas otroliga strider på samma sätt som Dragon Ball FighterZ gör?

Det nya spelet, signerat fightingmästarna hos Arc System Works, lyckas erbjuda de mest färgstarka slagsmål jag upplevt i något fightingspel tidigare och det lyckas samtidigt gå den fina balansgången mellan att vara djupt och lättillgängligt. Jag gillar fightingspel men jag är inte den typen som nöter slagkombinationer i träningsläget eller som spenderar timmar med att slåss mot andra spelare online.

Kampanjläget bjuder på en härligt underhållande berättelse där en okänd person (med andra ord jag som spelare) har tagit över Son Gokus kropp samtidigt som en mystisk ondska sveper över världen och berövar seriens kämpar på sina krafter. Endast genom att låta spelaren hoppa mellan deras kroppar återfår de sin styrka och kan slåss mot ondingarna.

DBZ1Ja, berättelsen är på många sätt väldigt fånig men den lyckas ändå passa in i Dragon Balls universum utan att det känns krystat. Det rör sig ändå om ett universum där tidsresor, rymdvarelser och gudomligheter hör till vardagen. Det jag förmodligen gillar allra bäst med berättelsen är att den främst plockar från den ursprungliga mangan och animen. Jag har dessvärre inte satt mig in i serier som Dragon Ball GT eller den nyare Dragon Ball Super (även om det håller på att åtgärdas) men när Android 16 dyker upp vet jag att jag inte behöver fundera på vad som har hänt honom tidigare utan hans bakgrund är precis densamma som i originalmangan. Några nya karaktärer från DB Super och nyare filmer dyker upp men fokus hålls ändå på att bygga från Akira Toriyamas original.

Jag är också jublande glad över att Bulma får så pass mycket utrymme även om hon inte är någon slagskämpe som de andra karaktärerna. För mig har vänskapen mellan Son Goku och Bulma alltid varit seriens hjärta och deras dynamik används väl i FighterZ.

Men när det gäller fightingspel handlar det i slutändan om en enda sak: spelmekaniken. Även här triumferar Dragon Ball FighterZ då jag enkelt kan bränna av en episk Kamehame-Ha utan större problem. Samtidigt finns det gott om djup att gräva ned mig i om jag så skulle vilja. Striderna, som genomförs med upp till tre karaktärer på varje sida, är otroligt spektakulära och den grafiska presentation som utvecklarna levererar är kort och gott enastående.

DBZ3Det är svårt att förklara med ord exakt hur vansinnigt läckert Dragon Ball FighterZ är men jag ska försöka. Vi snackar alltså om ett spel som är så likt animeinspirationen att det stundtals ser bättre ut än sin förlaga. Arc System Works har verkligen gjort sin läxa och det märks att de är fans av Dragon Ball. Specialattacker kan ta upp 90% är skärmytan och det känns ibland som att de ska bränna hål och stråla ut i verkligheten. Animationerna är silkeslena och varje gång en ny kämpe tar över i striden låser den armen mot sin fiende i en kort sekvens som känns som tagen ur valfritt avsnitt av DBZ-animen.

Annars är det just lättillgängligheten som gör att jag älskar Dragon Ball FighterZ. Det må vara ett fult ord i kretsar med “seriösa fightingspelare” men faktum är att lättillgänglighet inte nödvändigtvis är det samma som simplifiering. Detta visar utvecklarna prov på i denna titel och rutinerade fightingrävar kommer att kunna få precis lika mycket utbyte av spelet som en nykomling eller någon som mest spelar fighters enbart för att det är roligt, som undertecknad.

Spelåret 2018 har rivstartat och det skulle inte överraska mig ett dugg om vi om tolv månader inte bara utser Dragon Ball FighterZ till årets bästa fightingspel utan även ett av årets bästa spel, punkt.

Största +
En presentation som riskerar att smälta dina ögon. På ett bra sätt
Otroligt gediget stridssystem
Fångar Dragon Ball-känslan perfekt

Största –
Som Dragon Ball-nostalgiker hade jag gärna sett fler äldre karaktärer

Guldlogga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *