Recension: FIFA 19

Det är egentligen inte helt rättvist att jag recenserat FIFA 19. Då jag i princip inte har rört serien sedan 2006 års upplaga har jag minst sagt gått miste om många av de nyheter som introducerats genom åren, inklusive det storydrivna karriärläget. Just detta når sin kulmen i FIFA 19 och även om jag inte har fått följa Alex Hunters resa från start kommer jag ganska snabbt in i berättelsen och rycks med. Att upptäcka att det dessutom finns flera spelbara karaktärer och grenar i berättelsen att utforska slår mig inledningsvis som en rejäl överraskning.

Att så pass få sportspel än idag saknar ett karriärläge likt det i FIFA-spelen är ganska häpnadsväckande då det skapar ett otroligt mervärde, särskilt för någon som mig, som i mångt och mycket undviker att spela med andra om möjligheten finns.

Så, om jag bortser från allt jag har hört om de senaste FIFA-spelen och kommer in i spelet med färska, ofärgade ögon är det något av en revolution. EA Sports har under åren finslipat allt från presentation och bollfysik till sådana nivåer att det nästan är lite skrämmande för en nykomling att ge sig in i serien, oavsett om det är första gången eller en återkomst. Kontrollschemat är betydligt mer avancerat än det var “på min tid” och serien har gått från ett underhållande spel till en fotbollssimulator som inte sällan känns som blodigt allvar.

Det är dock svårt att undvika den nuvarande elefanten i rummet, nämligen hur frekvent Christiano Ronaldo figurerar i spelet och dess menyer. Den portugisiske världsstjärnan står i skrivande stund anklagad för våldtäkt och det ger en minst sagt halvdan eftersmak att se hans ansikte vart jag än vänder mig i spelet. Det verkar som att EA Sports kan komma att göra något åt saken ganska snart, beroende på hur det hela spelas ut och utvecklarna kan knappast beskyllas för detta men det är svårt att släppa.

Med det sagt är det ändå väl värt att kika närmare på FIFA 19, oavsett Ronaldos medverkan. Det är nämligen kort och gott ett alldeles lysande fotbollsspel som belönar de som ger det tiden som krävs. Om du kommer in som nykomling och vill hoppa in för en snabb match eller två lär du bli gruvligt besviken och kanske till och med avskräckt. Om du däremot ger spelet lite tid och faktiskt sätter dig in i den ibland rollspelsdjupa spelmekaniken har du ett otroligt tillfredsställande spel att vänta.

Utöver de klassiska lägena finns naturligtvis det otroligt populära FUT – FIFA Ultimate Team med även denna gång, komplett med mikrotransaktioner, samlarkort och allt annat som förväntas av spelläget vid det här laget. Läget finns där för de som verkligen vill få ut allt som FIFA 19 har att erbjuda, själv har jag i ärlighetens namn inte spelat läget särskilt mycket då det inte riktigt lockar mig.

Jag har säkert missat att ta upp tonvis av nyheter som introducerats i FIFA 19 jämfört med FIFA 17 och 18 men då jag inte rört dessa spel är det svårt att ha någon åsikt kring exakt vad som har förbättrats eller inte. Detta förhindrar dock inte mig från att se att FIFA 19 är ett smått spektakulärt fotbollsspel som perfekt fångar andan från världens största sport. Det må vara länge sedan jag rörde ett FIFA-spel men det kommer sannerligen inte dröja lika länge till nästa gång. Förutsatt att jag känner mig färdig med FIFA 19 tills dess, förstås.

Största +
En otrolig fotbollsupplevelse
Överraskningar i kampanjläget
Vansinnigt läcker presentation

Största –
Hög inlärningskurva för nykomlingar
Christiano Ronaldos medverkan lämnar just nu avsmak

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *