Recension: Forza Motorsport 7

Ända sedan Forza Motorsport 2 har denna serie tillhört mina absoluta favoriter. Jag är väl i ärlighetens namn mer svag för Horizon-delen (som du säkert vet om du läst någon racingrecension här på sajten) men Motorsport-serien har varit en del av mitt liv så mycket längre och med få undantag har samtliga delar varit fantastiska.

FM7 1Forza Motorsport 5 slirade i startfållan lite i samband med Xbox One-lanseringen och var inte riktigt den titel som fans hoppades på. Detta åtgärdades dock med råge när den fantastiska sjätte delen rullade ut på banan för två år sedan. Där introducerades det nya mod-systemet tillsammans med vädereffekter och mycket annat så det har varit svårt att se vilka revolutionerande skillnader Turn 10 kunnat koka ihop till den sjunde delen.

Det visar sig snabbt att de revolutionerande skillnaderna faktiskt inte finns där. Forza Motorsport 7 är inte ett racingspel som ställer genren på sin spets och tillför något helt nytt som vi aldrig sett tidigare. Det är istället ett spel som väljer att finputsa det som redan finns samtidigt som en rad små men välkomna nyheter introduceras. Resultatet är kanske inte ett racingspel som kommer blåsa dig av stolen men det är ett av de mest välgjorda, välfyllda och underhållande racingspel som gjorts.

Vi börjar med det uppenbara, det grafiska. Forza Motorsport 7 är nämligen nästan löjligt väldesignat både sett till grafik och ljud. Det ser fantastiskt ut även på min original-Xbox One som inte ens har HDR-stöd och det rullar på i 1080p i stenhårt låsta 60 bildrutor per sekund. Det förvånar mig än idag hur Turn 10 kan trolla fram så magiskt stabil presentation även med 24 bilar på skärmen samtidigt som det dynamiska vädersystemet får regn att falla och bilda pölar på asfalten.

Forza Motorsport 7 (2)Under Comic Con i Stockholm fick jag testa på en bana från spelet på Xbox One X och det ser om möjligt ännu bättre ut i 4K-upplösning, vilket gör väntan på den nya konsolen ännu svårare. Vi kommer att återkomma med intryck från Forza Motorsport 7 och flera andra titlar när konsolen väl släppts.

För att återgå till själva spelet: Forza Motorsport 7 bygger vidare på mods-systemet från föregångaren och introducerar även ett större fokus på loot-lådor. Detta kan ses som positivt eller negativt beroende på vem du är men jag är själv inte helt förtjust i tillskottet. Dessa lådor (som köpes med spelets valuta, inte riktiga pengar) ger tillgång till olika bilar, dräkter och moddar. Varför jag ska chansa på att köpa en låda när jag likaväl kan köpa bilen jag vill ha begriper jag inte men det finns ändå ett visst spänningsmoment i att öppna en ny låda.

Karriärsläget återvänder såklart med samma härliga struktur som i föregångaren men det har faktiskt blivit ännu bättre tack vare ett Cup-baserat upplägg med mängder av olika miniturneringar i varje. Det hela påminner om Dirt 2 och 3, vilket aldrig är något negativt. Här trängs superbilar med buggys och racinglastbilar och i princip alla discipliner känns riktigt bra att spela.

Forza Motorsport 7Mängden bilar tillgängliga är också galet stor. Över 700 bilar finns att samla, beundra och köra på spelets banor. När Gran Turismo 5 släpptes och stoltserade med över 1000 bilar visade det sig att många av dem var minst sagt undermåliga när det kom till detaljer och erbjöd lågupplösta texturer och svarta innandömen. I Forza Motorsport 7 är varenda liten bil återskapad på sådan detaljerad nivå att det nästan svindlar för ögonen.

Det senaste åren har många racingserier tagit ett rejält kliv mot det mer simulatorbaserade upplägget då detta uppenbarligen är vad marknaden har velat ha. Forza Motorsport 7 står dock emot detta och erbjuder samma körkänsla som i tidigare spel. Det går förvisso att stänga av samtliga hjälpmedel och dra upp svårighetsgraden hos AI-spelarna och då börjar det likna verklig körning mer. Det blir aldrig på samma nivå som Project CARS eller iRacing men realismen finns ändå där. När jag spelar Forza vill jag dock ha en något mer avkopplad upplevelse och seriens kanske starkaste kort är att det är ett racingspel för alla.

Du kan slå på samtliga hjälpmedel och till och med få hjälp med bromsande och styrning och du kan göra raka motsatsen för att få en ordentlig utmaning. Forza Motorsport 7 erbjuder möjligheterna att skräddarsy utmaningen till precis den nivå som passar dig samtidigt som det är formligen sprängfyllt med saker att göra, bilar att införskaffa och tävlingar att vinna. Onlineläget är lika slipat som alltid och nätkoden för spelet tillhör branschens absolut bästa.

FM7 2Forza Motorsport 7 må inte återuppfinna hjulet men det bjuder på de absolut läckraste fälgarna jag någonsin skådat. Det är ett racingspel som säger “hej, vill du komma och testa några coola bilar på några av världens mest exotiska platser och ikoniska racingbanor?” och jag älskar det. Det är ett spel som fokuserar på drömmen om att få bränna runt nordslingan på Nürnburgring i en vråltrimmad Porsche eller att få kryssa genom Prags trånga gator i en klassisk Formel 1-bil. Bilkörning blir inte vackrare, eller mer roande, än så här.

Största +
Ett fantastiskt urval av bilar
Bländande vacker presentation
Fantastiska miljöer och banor

Största –
För stort fokus på loot-lådor

Guldlogga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *