Recension: LEGO Marvel Super Heroes 2

Det ursprungliga LEGO Marvel Super Heroes är mitt absoluta favoritspel i LEGO-serien (med hård konkurrens från LEGO City Undercover) och mycket av detta beror på att TT Games fick fritt spelrum att skapa en egen berättelse placerad i Marvels universum och de kunde låta olika karaktärer interagera med varandra hur de ville. Därför kändes LEGO Marvel Avengers som ett steg tillbaka då upplevelsen var relativt låst till händelserna i Marvels filmuniversum, för att inte nämna det faktum att många karaktärer saknades.

LEGO® Marvel Super Heroes 2 (4)Därför har jag ivrigt inväntat LEGO Marvel Super Heroes 2, då det har skvallrats om en återgång till det som gjorde föregångaren till en så fantastisk upplevelse. Efter att ha djupdykt i uppföljaren ser jag flera förbättringar men även flera steg tillbaka och LEGO Marvel Super Heroes 2 lyckas tyvärr inte ta sig till tronen för min egen del.

Det börjar dock väldigt lovande. Spelet inleds med en introsekvens till tonerna av Redbones “Come and get your love”, som ni säkert känner igen från öppningen av Guardians of the Galaxy. Redan här känns det som att utvecklarna vet precis vad de pysslar med och att de kommer lyckas blanda de starkaste delarna från både Marvels filmer och serietidningar. Under det inledande uppdraget får jag slå följe med tidigare nämnda Guardians när de stöter på Kang the Conqueror, som är ute efter att ta över universum och göra allmänt onda saker. Kang spelas av den alltid lika magnifike Peter Serafinowicz, som blåser liv i karaktären och gör honom till spelets absolut bästa karaktär. Serafinowicz börjar bli en stöttepelare i LEGO-spelen då han även medverkat i LEGO City Undercover och senast var den underbart charmige berättarrösten i LEGO Worlds tidigare i år.

LEGO® Marvel Super Heroes 2Efter den första nivån bär det av till Jorden där vi får träffa resten av Marvels karaktärer. Kang anländer till vår värld och inom kort har han blandat Manhattan med flera andra platser och världar i det som kallar Chronopolis, en värld som existerar bortom tid och rum. Givetvis är det upp till våra trikåklädda hjältar att ställa allt till rätta på klassiskt LEGO-manér.

De positiva överraskningarna fortsätter komma då jag redan i de inledande uppdragen får kontrollera både Ms. Marvel, även känd som Kamala Khan och den nya fanfavoriten Spider-Gwen. Alltså Gwen Stacy från ett alternativt universum där det var hon som blev biten av en radioaktiv spindel istället för Peter Parker och alltså inte dog. Det märks att TT Games har grävt djupt i arkiven för att hitta de nördigaste karaktärerna och referenserna för att baka in dem i spelet och långtida Marvel-fans lär känna sig som barn på julafton i jakten på de 100+ karaktärer som finns att låsa upp. Till och med Gwenpool finns med på ett hörn och hjälper till med fuskkoder.

Sett till Marvels historia har utvecklarna verkligen gjort sin läxa och spelet är sprängfyllt av olika karaktärer med olika egenskaper, dräkter och superkrafter. Tyvärr har inte nivådesignen och spelmekaniken fått samma kärlek utan spelet känns som vilket annat LEGO-spel som helst. Det är lite trist att stridssystemet från The LEGO Ninjago Video Game inte fick följa med då det bjöd på betydligt mer variation. Den största missen är dock att den öppna världen från föregångaren inte finns kvar på samma sätt. Istället får jag besöka en rad olika hub-världar men ingen av dessa slår känslan jag fick av att flyga genom Manhattan i det förra spelet.

LEGO® Marvel Super Heroes 2 (3)En punkt där spelet dock briljerar fullständigt är humorn. LEGO-spelen har alltid varit underhållande och fulla av charmig humor men LEGO Marvel Super Heroes 2 tar det till en helt ny nivå. Allt från dialogen till slapstick-skämten träffar mitt i prick och Thors högtravande språk blandat med Ms. Marvels fangirl-attacker och Kangs planer på världsherravälde är otroligt underhållande.

Som helhet lämnar spelet en del att önska då nivåerna är varierade men bristande i uppdragsdesignen. Få egentliga nyheter i spelmekaniken och en tristare spelvärld överlag drar ned det som hade all potential att bli det bästa LEGO-spelet hittills. Det får istället nöja sig med att vara ett bra LEGO-spel med seriens bästa humor hittills men inte den bästa spelupplevelsen.

Största +
Kang är en fantastisk karaktär
Humorn är otroligt charmig
Varierade nivåer

Största –
Få spelmekaniska nyheter
Inget nytt stridssystem
Sämre spelvärld än föregångaren

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*