Recension: LEGO The Incredibles

Du som har hängt på X1Sverige bara någon enstaka gång genom åren har förmodligen lagt märke till att jag gillar LEGO-spelen från TT Games väldigt mycket. Det som av många avfärdas som barnspel anser jag själv vara otroligt tillfredsställande titlar fyllda av charm, humor och fler LEGO-pluppar än någon kan räkna.

Utvecklarna visar inga tecken på att slå av på takten och senare i år har vi LEGO DC Super Villains att se fram emot men innan dess kan vi avnjuta det första LEGO-spelet baserat på någon av Pixars skapelser.

LEGO The Incredibles lanseras inte helt oväntat i samband med att den efterlängtade uppföljaren går upp på biografer. Spelet täcker in både den första filmen och den nya delen som följer superfamiljen Parr och deras äventyr.

Jag stöter dock omedelbart på ett problem som är ganska svårt att tackla. Den nya filmen har biopremiär i Sverige först i slutet av augusti och spelet har inga problem med att avslöja viktiga delar av dess handling redan från start. I detta fall rör det sig med andra ord om ett spel som egentligen är mer än rekommenderat (mer om det alldeles strax) men som du inte borde spela innan du har sett The Incredibles 2. Åtminstone om du vill undvika spoilers.

Om jag bortser från detta är LEGO The Incredibles precis vad du kan förvänta dig, nämligen ett riktigt underhållande äventyr som passar så väl ung som gammal. Redan från start bjuds det på flera ovanligt kreativa pussel och presentationen är i vanlig ordning riktigt vass.

Denna gång är det dynamiken mellan hjältarna som är det stora dragplåstret. Alla som har sett The Incredibles från 2004 vet att familjerelationen står i centrum och det är denna del som lyfter filmen från en välgjord film till ett rent mästerverk och Pixars kanske finaste stund någonsin tillsammans med Toy Story 3. Uppföljaren verkar fortsätta på samma spår och spelet fångar denna känsla på ett mästerligt sätt. Detta är Fantastic Four-spelet du alltid drömt om, på flera olika sätt.

Samtidigt finns en lång rad andra karaktärer att låsa upp i vanlig ordning, med Samuel L. Jacksons Frozone i spetsen. Problemet är att majoriteten av karaktärerna inte känns särskilt intressanta. Du lär hitta i princip alla karaktärer du förväntar dig från filmerna men många är ganska intetsägande. Säga vad man vill om Pixars karaktärsgalleri men den har inte nått samma massiva storlek som DC eller Marvel än.

I slutändan är LEGO The Incredibles ett spel som jag i allra högsta grad kan rekommendera. Det är fyllt av härligt nostalgiska banor från den första filmen och flera spektakulära nivåer från uppföljaren. Pusslen är välgjorda och karaktärernas superkrafter utnyttjas väl i dessa. Det jag vill avsluta med är att du borde definitivt skaffa spelet om du gillar The Incredibles eller LEGO. För din egen skull borde du dock se The Incredibles 2 på bio först, för att undvika spoilers.

Största +
Väldesignade pussel
Läcker presentation
Familjen Parr är otroligt charmig

Största –
Spoilar The Incredibles 2 nästan omedelbart
Vissa karaktärer känns lite trista

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *