Recension: One Piece: World Seeker

One Piece har varit en av världens mest populära manga/anime i drygt 20 år nu och serien visar inga tecken på att minska i populäritet. Genom åren har en lång rad spel släppts där Monkey D. Luffy och hans vapendragare har råkat ut för diverse äventyr. Mina personliga favoriter är One Piece Pirate Warriors 3 och One Piece Unlimited World Red.

Nu har World Seeker anlänt, ett spel som lockar med en helt öppen spelvärld där jag i rollen som Luffy får utforska en gigantisk ö, ta mig an sidouppdrag, interagera med Stråhattspiraterna och bekämpa ett gäng nya fiender. Allting under överseende av seriens skapare, Eiichiro Oda.

Det hela börjar på bästa tänkbara sätt. Luffy och hans gäng har infiltrerat ett flygande fängelse i jakt på en stor skatt. Under den inledande filmsekvensen visar det sig dock att det rör sig om en fälla och Luffy finner sig själv snart ensam på den stora ön i havet under det flygande fängelset. Det visar sig att militären som styr fängelset styr och ställer på ön, något som fått en stor del av befolkningen att se rött och flera av dem har bestämt sig för att göra motstånd. Luffy och gänget ansluter sig snart till dessa rebeller för att hjälpa till och även för att nå sina egna mål.

Upplägget påminner om tidigare nämnda Unlimited World Red, men utvecklat och förfinat för modernare konsoler. Världen är inte längre indelad i separata områden utan är helt sömlös och fri att utforska som jag vill. Men hjälp av Luffys gummikropp kan jag i de större städerna ta mig fram genom luften likt en något klumpigare, mindre flexibel version av en anime-Spiderman. Ett rejält utvecklingsträd finns att tillgå för att låsa upp nya färdigheter oxh attacker och jag kan genomföra sidouppdrag för att öka bandet mellan Luffy och hans vänner, såväl gamla som nya.

Den helt nyskrivna berättelsen passar in väl i det One Piece-universum vi känner och älskar. Karaktärer beter sig som de ska, ser ut som de ska och låter som de ska. Tyvärr får vi just höra dem väldigt lite då en stor del av dialogen är förpassad till enbart text och ett läte emellanåt. Detta är riktigt tråkigt då det förtar en stor del av känslan av att detta ska vara en AAA-produkt och det mest påkostade One Piece-spelet någonsin.

Ett större problem är att en stor del av uppdragsdesignen är ganska tråkig. De mindre sidouppdragen består nästan uteslutande av “hämta x antal av föremål y och leverera till karaktär z” och det blir snabbt långtråkigt. Huvuduppdragen ter sig överlag bättre och bjuder ofta på såväl kreativa miljöer som annorlunda saker att göra.

Stridssystemet är relativt enkelt upplagt och inget att hänga i granen men det fyller sin funktion väl och tar nytta av Luffys kroppsliga egenskaper.

One Piece: World Seeker är ett spel som lämnar mig aningen kluven. Å ena sidan är det vackert, färgsprakande och väldigt troget källmaterialet. Å andra sidan kan uppdragsdesignen kännas lite halvhjärtad och avsaknaden av röster under stora delar gör inget vidare intryck.

Detta gör att jag tyvärr inte kan kalla World Seeker för mitt favoritspel baserat på One Piece, hur gärna jag än vill det. Med det sagt är det på många sätt ett bra spel som lär tilltala främst seriens största fans.

Största +
Härlig värld att utforska
Troget One Piece
Underhållande strider

Största –
Få inspelade repliker
Ganska medioker uppdragsdesign

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *