Recension: Sleeping Dogs: Definitive Edition

När Sleeping Dogs släpptes till förra generationens konsoler för två år sedan kändes det som en frisk fläkt i open world-genren. Fokus på en stark berättelse, intressanta miljöer och ett fantastiskt stridssystem gjorde att det stack ut från mängden. Nu är Sleeping Dogs tillbaka i en Definitive Edition, men har spelet åldrats så pass väl att det är värt returresa till Hong Kong?

SDHD_screenshot_09_1412779097.10.2014_05För de som missade Sleeping Dogs första vändan kommer en snabb beskrivning här: Du spelar som Wei Shen, en undercover-polis som återvänder hem till Hong Kong efter att ha vuxit upp i USA. Shen får i uppdrag att infiltrera triad-gruppen Sun On Yee och ta ned dess verksamhet från insidan. Detta genom att få triaden och dess medlemmar att lita på honom, samtidigt som Wei måste skilja på sina två olika liv.

En av de fräschaste delarna med Sleeping Dogs är att det inte ligger lika stor fokus på eldstrider som i många andra open world-spel. Istället är det stenhårda närstrider som gäller under den största delen av speltiden. Stridssystemet har lånat en hel del från Batman Arkham-serien men tillför en Kung Fu-smakande twist och brutala avslutningsattacker baserade på vilken miljö jag befinner mig i. Om jag slåss på en nattklubb kan jag till exempel kasta in en motståndare i ett gigantiskt akvarium. Möter jag fiender på ett hustak finns det ventilationsfläktar som gärna bekantar sig med motståndarnas ansikten. Vissa av dessa attacker är otroligt våldsamma men samtidigt är de så överdrivna att de aldrig blir osmakliga.

SDHD_screenshot_09_1412779094.10.2014_01Stridssystemet är med andra ord väldigt lyckat och detsamma gäller för spelets design. Hong Kong är en fantastisk stad att utforska och den formligen dryper av atmosfär. Allt från den folktäta marknaden till de uråldriga templen är utomordentligt designade och det är definitivt en av de mest välskapade städer jag utforskat i något spel. I Sleeping Dogs: Definitive Edition ser den även bättre ut än någonsin, med fler människor, förbättrade ljuseffekter och högre upplösning.

Tyvärr har utvecklarna United Front Games inte lyckats lösa problemen som spelet hade med bilduppdateringen redan för två år sedan. För det mesta flyter spelet i 30 bildrutor per sekund, men när jag befinner mig i hektiska biljakter börjar den lätt falla med jämna mellanrum. Det är aldrig så illa att det förstör upplevelsen, men jag hade ändå hoppats att den nya, kraftigare hårdvaran i Xbox One skulle hjälpa till att lösa problemet.

SDHD_screenshot_09_1412779095.10.2014_02Något som däremot är lika starkt som tidigare är spelets handling. Den är först och främst mycket välskriven, med trovärdiga karaktärer porträtterade på ett sätt som undviker att de faller in i klichéer. Detta tack vare en riktigt stark rollista med Will Yun Lee, Tom Wilkinson och Kelly Hu i spetsen. Samtliga inblandade levererar riktigt bra prestationer utan att spela över.

Det som kan vara värt att påpeka är att vissa karaktärer inte får tillräckligt med utrymme. Emma Stone medverkar till exempel som Amanda, ett av Wei Shens kärleksintressen. Hon finns med under ett par uppdrag tidigt i spelet, bara för att sedan försvinna. Detta är fallet med flera andra karaktärer, vilket är trist då flera av dem är så pass intressanta att jag gärna sett mer av dem.

Utöver spelets långa kampanj finns det en rad sidoaktiviteter att ta sig an. Allt från tuppfäktning till karaoke finns representerat och ger dig många timmars underhållning. Definitive Edition innehåller även allt nedladdningsbart material som tidigare släppts, vilket inkluderar allt från nya kläder och fordon till två nya kampanjer att beta av. Mycket material för pengarna, helt klart.

SDHD_screenshot_09_1412779096.10.2014_04Om du har spelat Sleeping Dogs och dess nedladdningsbara material tidigare är Definitive Edition kanske inte tillräckligt för att du ska vilja öppna plånboken igen. Personligen har jag spelat igenom kampanjen vid två tidigare tillfällen och har lika kul med det denna gång, men det handlar såklart om personliga preferenser. Har du däremot inte upplevt Wei Shens äventyr i Hong Kongs undre värld tidigare är detta ett gyllene tillfälle att rätta till det misstaget.

Sleeping Dogs: Definitive Edition gör, trots ett par missar, verkligen skäl för sitt namn. Det är den definitiva utgåvan av ett fantastiskt spel som med förbättrad grafik och mer medföljande material just blivit ännu bättre.

Största +
Handlingen och skådespelarinsatserna
Stridssystemet är fenomenalt
Hong Kong har aldrig sett bättre ut

Största –
Vissa problem med bilduppdateringen
Dejting-delen är fortfarande underutvecklad

9av10

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *