Recension: Tales of Vesperia Definitive Edition

När Tales of Vesperia ursprungligen släpptes till Xbox 360 för tio år sedan gav jag det inte en andra blick. JRPG var en genre som var så långt från min radar att jag knappt räknade det som en relevant spelgenre och jag var förmodligen knappt medveten om spelets existens.

Spola fram ett årtionde och jag har hunnit uppleva en lång rad mästerliga japanska rollspel. Detta har dock skett främst på Nintendo och Sonys konsoler och Xbox One har med några få undantag varit svältfödd när det gäller genren. Tack gode gud för att Tales of Vesperia bestämt sig för att göra comeback.

Tales of Vesperia Definitive Edition representerar en av den långa spelseriens mest älskade delar och den enda såvitt jag vet som dykt upp på en Microsoft-konsol. Det må vara en tråkig insikt men tur är väl då att Tales of Vesperia är en fröjd att spela än idag, tio år senare.

Spelet följer Yuri Lowell, en före detta soldat som blir indragen i ett storslaget äventyr när energikällan Blastia plötsligt börjar försvinna. I klassisk JRPG-anda ansluter sig snart en brokig skara karaktärer som alla är fyllda av personlighet och charm. I de flesta fall spelar jag JRPG med de japanska originalrösterna när möjligheten finns men i detta fall väljer jag de engelska, till stor del tack vare mästerlige Troy Baker i huvudrollen som Yuri. Med det sagt är samtliga medverkande väldigt duktiga.

Om du har spelat någon annan del i Tales of-serien lär du känna igen spelmekaniken. Vesperia slopar de turordningsbaserade striderna till fördel för mer actionbetonade dunster. Med det sagt finns det strategiska djupet kvar i stor utsträckning och det räcker inte alltid att bara hamra på med attacker.

Grafiken har fått en ordentlig ansiktslyftning också även om presentationen definitivt visar att tiden har haft sin gång. Den anime-liknande stilen blir dock aldrig riktigt omodern och den färgstarka presentationen gör sig bra även i högre upplösning.

För att det inte skall kännas som ett snabbt hafsverk har utvecklarna haft den goda smaken att lägga till en hel del material som inte var tillgängligt i originalversionen och resultatet är ett välfyllt JRPG fullt med uppdrag, sidouppdrag och annat att göra som ökar den redan långa speltiden.

Om du inte har upplevt Vesperia (eller Tales of-serien överhuvudtaget) är detta ett perfekt tillfälle att åtgärda missen. Även om du har stiftat bekantskap med Yuri och gänget tidigare finns det en hel del nyheter som säkerligen kommer välkomnas med öppna armar.

Tales of Vesperia Definitive Edition är just den definitiva versionen av ett klassiskt spel. Fans av genren eller de som bara är nyfikna bör absolut kolla in denna titel.

Största +

Medryckande historia

Charmiga karaktärer

Välgjort stridssystem

Största –

Kan kännas lite föråldrat jämfört med nyare delar i serien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *