Recension: The Dark Pictures Anthology: Man of Medan

För några år sedan gjorde Supermassive Games ett namn för sig själva ordentligt när de släppte Until Dawn till PlayStation 4. Spelet marknadsfördes som en interaktiv slasher-film och lyckades leverera just detta fullt ut. Med hjälp av skådespelare som Rami Malek och Hayden Panettiere är Until Dawn än idag en otroligt medryckande upplevelse.

Studion är nu tillbaka med en spirituell uppföljare i form av den första delen i den planerade Dark Pictures-antologin, Man of Medan. Denna gång får även Xbox-spelare vara med och leka. Detta är en titel som är aningen mindre i skala men eftersom det alltså rör sig om en antologi där nya delar skall släppas ganska tätt inpå varandra gör det inte så mycket.

Man of Medan må inte innehålla någon Oscar-vinnare som Rami Malek men X-Mens självaste Iceman, Shawn Ashmore, dyker upp i en av de spelbara rollerna. Man of Medan följer en grupp ungdomar som är ute på havet för att äventyrsdyka. Utan att avslöja för mycket går saker och ting inte riktigt som planerat och gänget finner sig snart fast på vad som närmast kan beskrivas som ett spökskepp, där märkliga saker omedelbart börjar hända.

Spelet kontrolleras nästan identiskt med Until Dawn, vilket innebär att jag får hoppa mellan de fem spelbara karaktärerna för olika scener som varvar filmsekvenser med utforskande. Hooken ligger i att vem som helst av karaktärerna kan dö under äventyrets gång baserat på mina val. Alla kan överleva och alla kan stryka med och spelet förändras beroende på vad som händer.

Vetskapen om detta skapar en otroligt tät stämning genom hela äventyret och blandat med en lång rad otroligt effektiva skrämseltaktiker som utvecklarna använder är det en upplevelse att minnas. Istället för att enbart förlita sig på enkla jump scares har Supermassive Games valt att ofta vara mer subtila i hur de skrämmer upp spelaren. En gestalt i bakgrunden kan skymtas, en karaktär kan gömma sig i periferin bara för att försvinna när jag tittar en extra gång och en skrämmande syn kan blinka förbi i en enda bildruta.

Denna skrämseltaktik användes med stor framgång i Netflix-serien The Haunting of Hill House, där tittarens undermedvetna registrerade gömda saker som man kanske inte uppmärksammade med ögon eller öron. I serien skapade detta en konstant känsla av obehag och det har förts över till spelvärlden på ett strålande sätt.

Utvecklarna vet också att Until Dawn var ett spel som blev ännu bättre med andra och de har därför lagt till ett flerspelarläge i Man of Medan. Jag kan spela med en vän online om jag så önskar men det allra bästa är att spela med en eller flera vänner i TV-soffan och skicka handkontrollen sinsemellan. Jag har spelat majoriteten av äventyret tillsammans med min fru där vi har delat upp karaktärerna mellan oss. Vi har satt som regel att inte påverka varandras dialogval och liknande vilket har lett till en otroligt underhållande spelupplevelse.

Man of Medan är inte särskilt långt och kan enkelt klaras av under en eftermiddags spelande. För att lägga till lite mer kött på benen finns flerspelarläget och även ett bonusläge. I detta spelläge får jag följa samma berättelse men de olika scenerna berättas ur andra karaktärers perspektiv.

Under en scen i huvudspelet kanske två karaktärer förde en dialog som jag fick spela men i bonusläget får jag istället följa de karaktärer som inte var i bild under tiden och får då sköta deras dialog och agerande istället. Detta skapar ordentligt med omspelningsvärde då jag vill spela flera gånger för att få uppleva berättelsen i sin helhet.

Man of Medan är alltså en triumf på nästan alla plan, inklusive den tekniska delen. Dock dras spelet i dagsläget av vissa problem då bilduppdateringen har en tendens att störtdyka ganska ofta under filmsekvenser. Detta är förmodligen något som kan lösas med en patch (förhoppningsvis redan till lanseringen) men i skrivande stund är det ett problem som kan ställa till det om ett Quick Time Event dyker upp under tiden innan bilduppdateringen hunnit återhämta sig.

Bortsett från detta är det enkelt att rekommendera The Dark Pictures Anthology: Man of Medan då det erbjuder mer av det som gjorde Until Dawn till en så medryckande upplevelse. Man of Medan är en bra inledning på antologin och nu hoppas vi att kommande delar blir minst lika skrämmande och underhållande.

Största +
Otroligt kreativt när det kommer till skrämmande
Spännande berättelse och miljöer
Oväntat högt omspelningsvärde

Största –
Vissa tekniska problem
Få egentliga nyheter jämfört med Until Dawn

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*