Recension: The Disney Afternoon Collection

Det finns många spel som försöker locka till sig fans genom ren nostalgi. Spel baserade på populära TV-serier, filmer eller tecknade serier gör sitt bästa för att tilltala fans av källmaterialet, ofta med varierande resultat. Trots att jag nu har recenserat spel i snart sex år har jag aldrig stött på ett spel som kittlar mina nostalginerver på samma sätt som The Disney Afternoon Collection gör.

Disney 3Kort historielektion: The Disney Afternoon (i Sverige känt som “Disneydags”) var ett TV-program som sändes under 90-talet och som bjöd på en timmes kavalkad av olika Disneyserier där några av dess mest kända karaktärer dök upp i nya miljöer. Baloo och Kung Louie från Djungelboken hamnade i högflygande äventyr i Luftens Hjältar, Piff och Puff blev privatdetektiver i Räddningspatrullen och mycket annat. The Disney Afternoon hade sin absoluta storhetstid under åren 1990-1994 och förutom att erbjuda en lång rad legendariska tecknade serier fick vi även några av tidernas bästa signaturmelodier till dessa serier.

Under denna period producerade Capcom en lång rad spel baserade på dessa licenser och det är ett urval av dessa som nu har samlats i The Disney Afternoon Collection. Redan när titelskärmen visas möts jag av en bitpop-version av den klassiska Disneydags-melodin och jag finner mig själv omedelbart med ett fånigt flin över hela ansiktet. Leendet stannar därefter på ansiktet under hela tiden jag sitter med spelet. Som en 31-åring född 1986 var jag nämligen i perfekt ålder för att bli som mest hänförd och fångad av Disneys serier under tidigare angiven tidsperiod, vilket innebär att jag håller en barnslig kärlek till samtliga spel i denna samling.

Disney 2Titlarna vi får ta del av är Duck Tales 1 och 2, Chip ‘n’ Dale Rescue Rangers 1 och 2, TaleSpin och Darkwing Duck. Med undantag för TaleSpin är samtliga titlar plattformsspel av olika slag och majoriteten av dessa är dessutom riktigt bra. Min kärlek till det första Duck Tales-spelet är svårslagen och även om uppföljaren inte håller samma klass är det ändå värt att spela. Samma sak med det första Rescue Rangers, som är ett smått briljant samarbetsspel.

Utöver själva spelen i sin originalform har utvecklarna inkluderat ett Time Trial-läge samt Boss Rush till samtliga spel, vilket skapar variation och omspelningsvärde. Jag kan tänka mig att detta är något som Speedrunners kommer att fastna för. Det finns även en hel del bonusmaterial som möjligheten att lyssna på spelens olika musikspår utanför spelet, artwork och mycket annat. Inkluderandet av en rewind-funktion gör spelen mer lättillgängliga för nya eller yngre spelare och kan användas i all oändlighet.

Disney 1Det hela känns helt enkelt som ett kärleksbrev till den magiska era då Disney och Capcom skapade ljuv musik tillsammans. För knappt 200 kronor får vi ta del av ett rejält stycke spelhistoria med några uppriktigt mästerliga titlar. Om du har några som helst minnen av dessa spel, eller kommer ihåg att du såg Disneydags på TV på kvällarna är du skyldig dig själv att ta en närmare titt på The Disney Afternoon Collection.

Största +
En otrolig nostalgitripp
Rewind-funktionen
Extramaterialet

Största –
Vissa titlar håller inte samma klass som de andra

Silverlogga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *