Topp 10 – Bakåtkompatibla Xbox 360-spel

Idag, den 22 november, fyller Xbox 360 tio år i Sverige. Microsofts uppföljarkonsol blev under sina år på marknaden en otrolig framgång som en gång för alla etablerade företaget som en konsoltillverkare att räkna med.

Xbox_360_logoFör bara ett par veckor sedan lanserades bakåtkompabilitet till Xbox One som gör det möjligt för oss att uppleva våra favoriter från Xbox 360-biblioteket på nytt. Än så länge finns 104 titlar tillgängliga och för att fira Xbox 360 på 10-årsdagen listar vi här nedan de tio bästa spelen från den förra konsolgenerationen som du kan spela idag på din Xbox One.

Och vi passar även på att utropa ett fyrfaldigt leve för Xbox 360 på 10-årsdagen! Hurra Hurra Hurra Hurra!

10. Kameo: Elements of Power

När Rare debuterade på den då nya konsolen var det med ett färgsprakande fantasyäventyr. I rollen som älvan Kameo fick vi möjligheten att förvandla oss till en rad olika monster i kampen mot de onda trollen.

9. South Park: The Stick of Truth

Detta galna rollspel från Obsidian fångar South Park-känslan bättre än något annat spel tidigare. Fantastisk humor blandat med en spännande berättelse och ett intressant stridssystem gör detta till inte bara tidernas bästa South Park-spel utan även ett av förra generationens bästa rollspel överhuvudtaget.

8. Mass Effect

Sett till spelmekaniken är de två uppföljarna betydligt bättre men frågan är om inte det första Mass Effect ändå har den bästa berättelsen? Commander Shepards äventyr är värda att uppleva än idag då det visar utvecklaren BioWare från dess allra bästa sida.

7. Dirt 3

Ett av förra generationens bästa racingspel, alla kategorier. Codemasters lade mer fokus på renodlade Rally-lopp men höll ändå kvar vid de spektakulära tävlingstyper som folk älskade i Dirt 2.

6. Rainbow Six Vegas 1 och 2

Det är kanske lite orättvist att sätta två spel på samma plats men de båda Vegas-spelen kompletterar varandra såväl spelmekaniskt som sett till handlingen. Två av de bästa taktiska skjutare som gjorts, oavsett plattform.

5. Super Meat Boy

Sadistiskt svårt och fyllt med grotesk humor. Super Meat Boy är det enda spel som fått mig att nästan förstöra en handkontroll i ren ilska. Detta är dock inte något negativt utan spelet är snarare så nära plattformsperfektion man kan komma.

4. Assassin’s Creed II

Med denna uppföljare gjorde Ubisoft allt rätt. Vi fick mindre upprepande spelsekvenser, en bättre huvudkaraktär och framförallt tre otroliga städer att utforska i renässansens Italien. Ezios äventyr tillsammans med uppföljaren Brotherhood står sig fortfarande som seriens höjdpunkter.

3. Gears of War 2

Min personliga favoritdel i serien då spelet erbjuder bättre narrativ, mer varierad spelmekanik och ännu bättre flerspelarläge. Slutbossen är en liten besvikelse men det vägs upp av det faktum att vi får såga oss ut genom en enorm mask som kan sluka hela städer.

2. Shadow Complex

Det bästa exemplet på ett så kallat Metroidvania-spel. Innan utvecklarna Chair började göra Infinity Blade till iOS gjorde de ett av de bästa XBLA-spelen någonsin.

1. Beyond Good & Evil HD

Jag fuskar lite igen då detta egentligen är ett spel som ursprungligen släpptes till Xbox, PlayStation 2, Gamecube och PC. Men denna HD-remake har gjort det möjligt för en ny generation att uppleva Michel Ancels bästa spel, som också är ett av mina absoluta favoritspel genom tiderna. Huvudkaraktären Jade är dessutom det slutgiltiga beviset på att kvinnliga spelkaraktärer inte måste vara lättklädda och sexiga för att fånga spelarens intresse.

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*