Battletoads

I nästan 30 år har en trogen skara väntat. De har fått utstå rykten, hörsägner och Phil Spencers tröjor men nu är väntan över. Battletoads är tillbaka!

Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte riktigt exakt vem det är som har skrikit sig hes efter mer Battletoads. Spelen från Rare som släpptes under tidigt 90-tal var i min mening långt ifrån bra och snudd på så svåra att endast ett fåtal spelare tog sig igenom de första nivåerna, än mindre hela vägen till slutet.

Genom åren har en viss kultstatus dock vuxit upp kring de (otroligt moget döpta) hjältarna Rash, Pimple och Zitz. Nu är de alltså tillbaka i sitt första helt nya äventyr sedan 1994. Det hela inleds med ett upplägg som doftar starkt av “meta” där våra hjältar upptäcker att de inte längre är de superstjärnor som de var en gång i tiden. Istället har de spenderat de senaste 26 åren instängda i en simulering. När de väl tar sig ut och upptäcker att deras stjärnor falnat är de tvungna att ta “vanliga” jobb.

Våra antropomorfiska paddor nöjer sig dock inte med detta utan ger sig ut för att bekämpa sin nemesis Dark Queen på nytt. Detta görs genom att slå, sparka och kasta sig fram genom spelets nivåer, vilket görs med oväntad framgång.

Battletoads 2020 visar sig faktiskt vara en betydligt trevligare bekantskap än jag vågat gissa. Den nya grafiska stilen och den “hippa” humorn har på förhand skvallrat om ett lågvattenmärke men överlag fungerar det bättre än väntat. De tre spelbara karaktärerna skiljer sig precis lagom mycket från varandra för att de alla ska vara ett fullgott alternativ och möjligheten att spela tillsammans med två andra spelare är alltid ett plus i kanten.

Lägg till en hel hög med diverse minispel och du har en upplevelse som aldrig riskerar att bli långtråkig. Dock är det inte enbart variationen som påverkar detta utan även spelets längd. För om jag bara får ha en stor invändning mot Battletoads är det dess längd. Spelet är nämligen på tok för kort och kan utan större bekymmer avklaras under knappt fyra timmar. Visst är det möjligt att spela om äventyret och det är säkerligen roligt att plocka fram när du har kompisar på besök men överlag är det inget jag ser mig själv spela om alltför snart.

Med det sagt rekommenderar jag ändå Battletoads till fans av genren. Det är fånigt, högljutt och aningen plumpt emellanåt men själva stridsmekaniken och den rena variationen i vad du får göra är ändå tillräckligt för att offra en eftermiddag med dessa Acne-döpta paddor.

Största +
Variationen
Paddorna skiljer sig åt
Humorn är faktiskt helt okej

Största –
Spelets längd
Inte jättehögt omspelningsvärde

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*