Mafia II: Definitive Edition

Det har redan gått 10 år sedan Mafia II släpptes, vilket känns ganska svindlande. Att det sedan gått 18 år sedan den första delen i serien anlände gör att jag känner mig väldigt väldigt gammal. En fullfjädrad remake av originalet är på gång senare i år men innan dess har jag haft chansen att sätta tänderna i en remastrad version av Mafia II.

Mafia II är fullkomligt fristående från originalet och följer Vito Scaletta, en ung italiensk man som växer upp i Empire Bay i USA. Efter några mindre lyckade val i ungdomen skickas han tillbaka till sitt hemland och Scicilien, för att bekämpa fascisterna under Andra Världskriget. Efter en skottskada kommer Vito hem på permission men hans planerade resa tillbaka ställs snabbt in och han dras istället in i den undre världen på nytt, inte helt utan hjälp från sin barndomsvän Joe.

Berättelsen i Mafia II vann aldrig några priser för nyskapande utan det breds på direkt med klyshor kring Italiensk-amerikaner, den organiserade brottligheten och allt däremellan. Vito är dock en ganska intressant karaktär som inte har något inledande driv mot maffian annat än att haka på sin polare och tjäna lite pengar. Det visar sig dock snart att han har en fallenhet för denna typ av leverne och stiger snabbt i graderna. Ni som har spelat Mafia III vet redan vad framtiden har att vänta för Vito då han medverkar där som en viktig sidokaraktär.

Spelmekaniskt sett är Mafia II ett actionspel i en öppen värld, inte helt olik Grand Theft Auto. Skillnaden är dock att där GTA kryllar av saker att göra runt i princip varje gatuhörn är Mafia II en betydligt mer styrd historia, på gott och ont. Det svämmar inte över av sidouppdrag, galenskaperna hålls på betydligt rimligare nivåer och Empire Bay är en ganska tom stad.

Med det sagt är staden mästerligt designad och lyckas kännas levande och inbodd, även om det inte finns så mycket där att göra. Då det rör sig om en remaster har grafiken också fått sig ett ansiktslyft som gör att spelet är betydligt trevligare att titta på idag, även om det inte rör sig om några direkt revolutionerande ändringar.

Allt nedladdningsbart material från spelet finns denna gång med från start, vilket ger oss en rad olika kortare expansioner att ta del av samt lite nya kläder och liknande. Det är helt klart den kompletta samlingen och om du, som jag, är ett fan av maffia-filmer är Mafia II väl värt en närmare titt, så att du står dig tills originalet gör sin efterlängtade comeback senare i sommar.

Största +
En välbyggd spelvärld
Bra röstskådespelare
Musikvalet

Största –
Få saker att göra i staden
De tio år som gått märks i speldesignen

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*