PGA Tour 2K21

Sedan EA övergav Tiger Woods som frontfigur till sina golfspel har genren i ärlighetens namn stått lite tom. EA själva försökte återskapa magin för ett par år sedan och Golf Club-spelen har gjort sitt bästa för att leverera en fullmatad golfupplevelse. Nu kliver 2K in på banan för att försöka ta över tronen och om PGA Tour 2K21 är något att gå efter lär de kunna lyckas inom kort.

PGA Tour 2K21 gör egentligen ingenting som andra golfspel inte har gjort tidigare. Det är samma blandning av turneringar med lång- och kortspel samt ett par alternativa spellägen. Karriärläget är dock huvudfokus och det går att skapa min egna golfare, låsa upp nya kläder och klubbor med mera.

Inget nytt under solen med andra ord och om spelet hade nöjt sig där hade vi kunnat få en medioker upplevelse men inte mer än så. Som tur är är spelkänslan på toppnivå och även om kontrollen inte revolutionerar genren på något sätt fungerar den minst lika bra som i andra titlar. Att spelkänslan är på topp är kanske inte helt överraskande med tanke på att utvecklingsteamet tidigare legat bakom de tre tidigare nämnda Golf Club-spelen. 2K har integrerat teamet och gett dem kontroll över PGA-licensen för att skapa en realistisk golfsimulator som ändå lyckas vara välkomnande för nybörjare.

Det inledande träningsläget ger en strålande genomgång av de grundläggande funktionerna utan att för sakens skull bli alltför avancerat. När jag sedan beger mig ut på någon av spelets 15 banor har jag gott om tid och möjlighet att förbättra mina kunskaper och mitt spel, något som behövs då det stundtals blir riktigt utmanande att sänka långa puttar i kuperad terräng, slå mig ur en irriterande bunker eller att bara jaga en birdie på ett par 5-hål.

Karriärsläget är alltså där det mesta av spelet äger rum och det är en lång kamp att gå från lovande amatör till det slutgiltiga målet att vinna FedEx Cup. Jag kan välja att börja som etablerat proffs eller att alltså ta det hela från början och det blir i så fall många timmar på greenerna innan jag till slut kan stå som segrare.

Något som är oväntat uppfriskande jämfört med många andra sportspel från 2K de senaste åren är avsaknaden av mikrotransaktioner och grinding. Både deras WWE-spel och NBA-titlar har fallit offer för detta genom åren men PGA Tour 2K21 är tacksamt nog befriat från det mesta av detta, vilket gör att jag kan ta mig an spelet i min egen takt utan att få reklam eller lockande mikrotransaktioner kastade i ansiktet på mig i parti och minut.

Jag hade gärna sett att utvecklarna lade till en mer personlig berättelse i karriärsläget som i till exempel NBA 2K-spelen eller FIFA:s The Journey. Lite mer personlighet hade inte skadat upplevelsen men förhoppningsvis är detta något som kan dyka upp i framtida inkarnationer av serien. Trots denna avsaknad är PGA Tour 2K21 den bästa golfsimulatorn som släppts på många år och om du är ett fan av sporten bör du definitivt titta närmare på denna titel.

Största +
Djupgående spelmekanik
Utmanande
Det första riktigt bra golfspelet på flera år

Största –
Kontrollen kan kännas aningen överkänslig emellanåt

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*