Recension: Civilization VI

Civilization-serien har länge lockat mig men aldrig riktigt fått mig att ta steget in i skrivbordsgeneralernas värld. Jag har känt att serien är lite FÖR överväldigande, FÖR avancerad för att jag skulle kunna dyka in så som jag önskade. Nu har Civilization VI anlänt till Xbox One och jag har inte längre kunnat undvika spelet.

Det hexagon-baserade strategispelet har klarat övergången till konsol på ett fenomenalt sätt och kontrollschemat har anpassats strålande till en handkontroll. Det gör att min väg till världsherravälde (genom politik eller krigsföring) mycket smidigare än jag kunnat vänta mig men utmaningen ligger på annat håll.

Civ är definitivt inte en spelserie för alla då det finns tonvis av intrikata system att sätta mig in i. Att bli bra på Civ tar tid men att börja spela är oväntat lätt. Spelets system och upplägg fungerar ruskigt bra för att sakta men säkert lära mig alla delar av spelmekaniken utan att varken stressa eller ta för lång tid på sig.

Det svindlande djupet presenterar sig genom alla val jag ställs inför, då Civ verkligen låter mig spela precis som jag vill. Vill jag använda spioner för att få information om mina fiender eller ska jag försöka mig på diplomati? Eller kanske bara invadera dem innan de hunnit expandera för långt? Valmöjligheterna är oändliga (på riktigt) och de bidrar till det enorma underhållningsvärde som Civilization VI bjuder på.

Se dock till att ha en rejäl lucka i din kalender när du sätter dig framför Civilization VI, särskilt om du är en nykomling. Spelet är nämligen otroligt vanebildande och kan kallas snudd på beroendeframkallande. Känslan av att bara vilja köra en omgång till dyker upp nästan omgående och kan enkelt leda till att eftermiddagar förvandlas till kvällar som blir till nätter och slutligen morgon. Ett varningens finger för den som behöver sin sömn, med andra ord.

Presentationsmässigt är Civilization VI ingen tungviktare men det behöver det heller inte vara. Presentationen är färgstark och tydlig, vilket kan ge känslan av ett förenklat upplägg jämfört med PC-versionerna men ack så fel du har i så fall. Vi får också mästerlige Sean Bean som agerar berättare, vilket aldrig någonsin är negativt.

Civilization VI är beviset på att denna typen av spel kan föras över perfekt till konsol och det är samtidigt bevis för att serien håller än idag, flera årtionden efter den första delen. Är du ett fan av strategi på något plan är du skyldig dig själv att införskaffa Civilization VI.

Största +
Fantastisk strategi
Perfekt anpassat för konsol
Sean Bean

Största –
Introduktionsläget kunde ha varit aningen bättre

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*