Recension: Metal Wolf Chaos XD

Det fanns en tid då From Software INTE var synonymt med den brutalsvåra (och enligt mig, aningen överskattade) Dark Souls-serien. Det var en tid då studion producerade en lång rad andra spel av varierande kvalitet och när ursprungliga Xbox behövde en push i Japan var det denna studio som fick ansvaret att skapa en titel för detta.

Resultatet blev Metal Wolf Chaos, ett spel som nu har fått en nyversion till moderna konsoler och som för första gången släppts i väst. Och vilket spel det är.

När den amerikanske presidenten utsätts för en statskupp iscensatt av hans egen vicepresident gör han vad alla andra skulle göra i samma situation. Han hoppar in i sin mech suit och börjar meja ned upprorsmakarna på Vita Husets gräsmatta.

I spelets inledning kastar sig president Michael Wilson ut genom väggen på Vita Huset, vrålar “Let’s PARTYYYYYYYYYY!” och skjuter sedan ned tonvis av fiender, som jag dock tror är amerikanska soldater, för att sedan fly med Air Force One, som givetvis står lägligt parkerat i en hemlig hangar under Washington-monumentet. Därefter bär det av till USA:s västkust där presidenten påbörjar vägen tillbaka till Washington och makten. Med flera stopp längs vägen återtas USA sakta men säkert samtidigt som tusentals soldater får sätta livet till.

Metal Wolf Chaos XD är den typ av titel som är så bisarr att den måste ha kommit från en japansk utvecklare som försöker skildra USA enbart baserat på högljudda actionfilmer, men med starka japanska vibbar ändå.

Resultatet är ett helgalet mech-spel som trots tydliga spår av tidens tand fortfarande är underhållande. Dialogen och röstskådespelarna är bedrövliga, grafiken är trots sin uppdatering undermålig och kontrollen är inte dålig om än dock simpel.

Ändå kan jag inte låta bli att älska Metal Wolf Chaos XD. Spelet är ofta så fullkomligt bananas att det inte går att motstå dess charm och det erbjuder en lekfullhet som jag tycker att nutida From Software-spel saknar.

Det går dock inte komma ifrån att det känns aningen olustigt att spela som en amerikansk president som tar saker och ting i egna händer med en überkraftfull robotdräkt. Flera delar av spelet kan utan särskilt mycket fantasi kopplas till det nuvarande läget i USA där en viss president mycket väl skulle kunna tänkas vidta liknande åtgärder för att hålla sig kvar vid makten.

Med det sagt njuter jag ändå av spelet för fulla muggar och med ett stenhårt soundtrack är det en titel som är väl värd att kika närmare på.

Största +
Fullkomligt galet
Klockrent soundtrack
Dialogen

Största –
Dialogen
Många delar av spelet har åldrats illa

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*