Recension: Need for Speed Heat

Det är ingen underdrift att Need for Speed-serien har haft det lite kämpigt den här konsolgenerationen. När svenska studion Ghost Games tog över rodret introducerades flera nya idéer i varje nytt spel men inget lyckades få ihop en ordentlig helhet. Rivals hade en tråkig karta men bra körkänsla, rebooten Need for Speed bjöd på läcker presentation varvat med FMV-sekvenser (!) och en ständig natt och Payback hade ett av tidernas mest överkomplicerade system för att låsa upp nya delar till mina bilar.

Nu har Ghost Games tagit två år på sig för att snickra ihop en ny del. Denna gång plockas inspirationen till stor del från seriens absoluta höjdpunkt, Underground-spelen och även om all form av hype i princip saknats helt och håller måste jag erkänna att jag är väldigt positivt överraskad av Need for Speed Heat.

Spelets berättelse (som i ärlighetens namn kan skippas helt och hållet) äger rum i den fiktiva staden Palm City med omnejd, som inte alls på något sätt är Miami, Florida med omnejd. Hit kommer min karaktär för att göra sig ett namn på racingscenen. Detta görs genom att delta i två olika typer av tävlingar: De officiella dagtidsracen som ger mig pengar för vinster och de olagliga nattracen som ger mig en fiktiv valuta kallad “rep” som gör att fler återförsäljare är villiga att sälja mig nya bilar och uppgraderingar.

Systemet med en uppdelning mellan dag och natt är riktigt trevlig och det skapar en härlig spelmekanik där jag behöver tävla på natten för att låsa upp nya fordon och uppgraderingar. För att sedan införskaffa dessa måste jag tävla på dagtid för att få tillräckligt med deg i plånboken. Under natten är polisen dessutom betydligt mer aktiv, vilket inte sällan leder till spännande biljakter.

Jag kan också självklart pimpa min ride på en lång rad olika sätt och även ställa in hur den skall bete sig i olika tävlingar. Jag kan dessutom även ändra vissa inställningar medan jag kör, vilket är väldigt välkommet. Trots alla dessa alternativ upplever jag dock att styrningen inte är helt på topp, något som även varit sant i de senaste delarna av serien. Det rör sig dock om en enorm förbättring, skall nämnas.

Grafiskt sett är Heat lite ge och ta. Att köra på dagtid är inget märkvärdigt egentligen men vissa vädereffekter hjälper till med att skapa en minnesvärd upplevelse. Däremot blommar spelet ut fullständigt under nattetid. Här får Frostbite-motorn visa sig från sin bästa sida med fullkomligt fantastiska ljuseffekter som lär imponera på de flesta. Tyvärr har utvecklarna valt att låsa bilduppdateringen till 30 fps, vilket sällan är tillräckligt i ett racingspel.

Palm City och området runt omkring är kanske inte en spelvärld som kommer att gå till historien men det finns åtminstone mycket att göra. I sann Burnout Paradise-anda finns det reklamskyltar att krossa, gatukonst att hitta och mycket annat. Allt detta dyker upp på kartan allteftersom jag utforskar den och det finns ett större fokus på att köra off road, något som fans av Forza Horizon lär välkomna med öppna armar.

Med Need for Speed Heat har Ghost Games skapat det kanske bästa spelet i serien sedan 2012 års Most Wanted. Det tillhör kanske inte seriens toppskikt men det är beviset på att Ghost Games faktiskt vet vad serien handlar om och att de kan leverera en tillfredsställande racingupplevelse när de fokuserar på rätt områden. Förhandssnacket om Heat må ha uteblivit men fans av serien bör inte göra misstaget att ignorera denna del.

Största +
Fantastisk nattkörning
Fångar känslan från Underground-spelen
Gott om möjligheter att skräddarsy min bil

Största –
30 fps
Lite stel styrning emellanåt

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*