Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

För över 20 år sedan, 1999 för att vara exakt, var extremsport det häftigaste på planeten. BMX, surfing, snowboarding och självklart skateboarding svepte över världen och fick ungdomar överallt att skaffa sig nya skrapsår och brutna ben. Givetvis ville spelbranschen ha en del av kakan, vilket ledde till att en flodvåg av extremsportspel sköljde över oss som var med på den tiden. Många spel var bra, andra var mindre bra men det fanns en spelserie som stod ohotad som genrens absoluta kung och den serien var Tony Hawk’s Pro Skater.

Det första spelet i serien släpptes 1999 och uppföljaren kom året efter. Dessa två spel står sig än idag som odödliga klassiker som har en snudd på perfekt balans mellan tillgänglighet och utmaning samt ett soundtrack som tillhör spelvärldens mest ikoniska. Serien har fortsatt genom åren med en rad olika inkarnationer för att försöka ändra på upplägget, till varierande nivå av framgång. Klart är dock att de två första spelen (och till viss del även delar 3 och 4) var de bästa i serien.

Som tur är har Activision, efter flera år av rentav dåliga uppföljare, insett detta också vilket har lett till att vi nu har fått en samling som uppdaterar seriens två första delar till dagens konsoler och resultatet är precis så fantastiskt som jag hoppats på.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+ 2 är kort och gott något av det bästa jag har upplevt under hela denna konsolgeneration, vilket säger en hel del. Utvecklarna har kärleksfullt återskapat spelen och har fört dem in i den moderna eran utan att lockas till att lägga till nya saker som inte passar in. Nivåerna ser ut som jag minns dem, trick görs som jag minns dem och hemligheter gömmer sig där jag minns dem. Samlingen är en nostalgitripp av sällan skådat slag och en som dessutom lyckas med konststycket att få 20 år gammal spelmekanik att kännas fräsch och påhittig.

Med fantastisk presentation, ett magiskt soundtrack och silkeslen bilduppdatering är Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 en av de bästa remakes jag någonsin stött på. Jag har på riktigt svårt att hitta saker som jag inte älskar villkorslöst med denna titel, vilket inte hör till vanligheterna. Precis lagom många saker har plockats från senare delar för att allting ska kännas välbekant men ändå aningen förändrat.

Reverts som introducerades i seriens tredje del har retroaktivt lagts till här, Create-a-Park-läget har nu onlinestöd och vissa nya trick har smugit sig in i listan. Samtliga inslag är gjorda för att göra spelet bättre och samtliga är en rungande framgång som gör två av mina absoluta favoritspel genom tiderna ännu bättre.

Oavsett om du är ett fan av Tony Hawk-spelen från start eller om du bara är nyfiken på vad alla tjatar om är du skyldig dig själv att införskaffa Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2. Under ett år då nya konsoler släpps kan denna spelsamling vara det bästa köp du gör.

About the author

David Wahlström

Från nyhetsredaktör på svenska Eurogamer, till redaktör på PSSverige och nu chefredaktör på X1Sverige! David är en kameleont när det kommer till spelande och går dit spelen finns. Hans motto är att "ett bra spel är ett bra spel, oavsett genre".

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*